Viime viikolla päätettiin tehdä pitkästä aikaa etanoita. Ajoittain niitä teemme, mutta vaikka kyseessä on mieluinen ruokalaji, niin valmistaminen on vähän äklöä. Etanapurkin kun avaa, niin se haju on melko kamala. Etanathan pitää huuhdella kunnolla, jolloin haju kyllä haihtuu, ja kunnon mausteilla se on suorastaan herkullinen.

Viikonloppuna kokeilimme seuraavaa reseptiä, joka on neljälle:

1 prk (24 kpl) etanoita

1/2 valkosipulin kynttä

1/2 sipulia

1/2 rkl voita

n. 2 dl valkoviiniä

n. 1 rkl konjakkia

150 gr (vähäsuolaista) voita

75 gr auraa

1 rkl sitruunamehua

2 rkl hienonnettua persiljaa

rouhittua mustapippuria

tilkka konjakkia

Kaada etanat siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä, valuta. Hienonna valkosipulin kynnet tai sipuli. Kuumenna voi pannulla ja kuullasta valkosipuli- tai sipulisilppua nopeasti sekoitellen hetki, älä päästä palamaan. Lisää valutetut etanat ja viini sekä konjakki. Keitä, kunnes viini on lähes haihtunut. Sekoita voi, aura ja persilja tasaiseksi tahnaksi, mausta pippurilla.Voit valmistaa etanat etanapannuissa tai puhtaissa etanan kuorikotiloissa. Jos käytät kuorikotiloita, aseta ne tukevasti pystyyn karkean suolan päälle uunivuokaan.Laita etanapannun koloihin tai kuorikotiloiden pohjalle pikkutilkka konjakkia ja lisää sitten viinissä keitetyt etanat. Täytä pannujen kolot tai kuorikotilot aura-voilla. Nosta etanat 250 asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi eli, kunnes täyte alkaa kiehua. Tarjoa rapeakuorisen patongin kanssa.